Voor het internationaal zaken doen zijn er vele verschillende documenten nodig om de goederen over landsgrenzen te kunnen en mogen vervoeren. Wat doe je als er belangrijke exportdocumenten missen die nodig zijn voor het transport? Print Panther kan een rol spelen in het efficiënt vervoeren van goederen.

Internationaal handelen

Bedrijven die internationaal zaken doen krijgen te maken met exportdocumenten, ook wel bekend als het T document. Er zijn verschillende soorten exportdocumenten die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bij internationale handel spelen diverse documenten een rol: financiële documenten, oorsprong documenten en transportdocumenten. Standaard voor elke exportopdracht is een factuur, paklijst en CMR vrachtbrief nodig. Er dient ook rekening gehouden te worden met verschillende exportdocumenten binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie. Soms is er aanvullend ook een gezondheidsverklaring, inspectie certificaat of zijn oorsprong documenten vereist voor de in- of uitvoer van goederen.

Een buitenlandse klant kan ook extra vragen om een bepaald exportdocument om te besparen op de invoerrechten in zijn land. Exportdocumenten per land kunnen onderling veel verschillen. Zo heeft ieder land zijn eigen handelsafspraken met buurlanden of naties. Voor iedere handelsafspraak is een ander exportdocument vereist.

De douane houdt toezicht en controleert alle exportdocumenten bij het in- en uitvoeren van goederen. Daarnaast controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen zijn betaald én of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Omdat er vele verschillende exportdocumenten zijn en bij iedere douane andere regels gelden gebeurt het nog wel eens dat er verkeerde documenten bij de vracht zijn meegeleverd of dat er documenten ontbreken.

Ontbrekende documenten

Het gebeurt dan meer dan eens dat er bij de grens of douane controle een aanvullend rapport of document ingevuld moet worden. De chauffeur moet de benodigde en ingevulde documenten krijgen van zijn opdrachtgever. Als er vereiste documenten missen moet de chauffeur deze eerst in zijn bezit krijgen voor hij zijn route kan vervolgen. Als de chauffeur lang bij de douane moet wachten op de juiste documenten duurt het transport ook langer. Gevolgen kunnen zijn dat de transportkosten hoger worden door het uurloon van de chauffeur, de klant moet langer wachten op zijn goederen, etc.

Hoe makkelijk zou het zijn, als de chauffeur de documenten digitaal opgestuurd krijgt naar zijn auto per mail of een bericht met attachment op zijn boordcomputer? De chauffeur moet de exportdocumenten alleen nog ergens uitprinten. Helaas kan het vinden van een plek voor printen kan soms nog een hele opgave zijn.

Print Panther

Het is vaak erg omslachtig en tijdrovend om een plek te vinden om de documenten te printen, hoe fijn zou het zijn om direct te kunnen printen in de vrachtwagen? Tconsult, smart solutions in logistics, heeft hiervoor Print Panther ontwikkeld. Print Panther is een geavanceerde mobiele print app die op Android boordcomputers, tablets en smartphones aan te sturen is. De applicatie Print Panther is met USB en WIFI te verbinden en kan snel alle benodigde bestanden printen.

Ook als je niets met export te maken hebt, maar wel op het laatste moment wijzigingen ondervindt, is Print Panther een uitkomst. Een goed voorbeeld hiervoor is de pakkettendienst die op het laatste moment een extra pakket moet meenemen zonder bestaande expeditie order. Niet iedere chauffeur schrijft even duidelijk of netjes. Door direct een expeditie order aanmaken met de juiste gegevens erop te printen is de opdracht voor iedereen helder.

Met Print Panther heb je altijd de juiste documenten op de juiste tijd en plaats. Je kunt direct de laatste vrachtbrief, CMR of pakbon printen in de vrachtwagen om je administratie up-to-date te houden. Met de geavanceerde mobiele print oplossing Print Panther is het nu mogelijk om je administratie altijd en overal op orde te hebben. Wil je weten hoe het transportbedrijf Henk Dammes B.V. Print Panther gebruikt, klik dan hier.

Wil je meer weten of Print Panther bij jou ingezet kan worden? Wij komen graag in gesprek! Of vraag nu een gratis pilot van 14 dagen aan!